Fogszabályozás

A fogszabályozás lényege:

A fogszabályozás a fogak, a fogazatFogszabályzás és az állcsontok helyzeti eltéréseinek kezelésével foglalkozik. Ezek kialakulhatnak rossz szokások következtében, tejfogak rendellenes váltódása miatt, ill. örökletes alapon. A szabálytalan fogazat esztétikai hátrányok mellett növeli a fogszuvasodási hajlamot, elősegítheti a fogágybetegségek, korai kifejlődését, zavarja a rágást, sőt beszédhibákat is okozhat.

Ma még Magyarországon sokan idegenkednek a fogszabályozó kezeléstől, többek között azért, mert mások által is látható készüléket kell rendszeresen viselni hónapokon, sőt éveken át. Ilyenkor előfordul, hogy a gyerekek csúfolják egymást, ezért szégyellik hordani a készüléket.

Ez az ismertető bepillantást nyújt a fogszabályozás menetéről, a fontosabb fogazati eltérésekről és a gyakrabban használatos fogszabályozókról.

A fogszabályozó készülők behelyezése előtt, a fogakról vett lenyomat alapján készített gipszmintán mérésekre kerül sor, amely a megfelelő fogszabályozó készülék megtervezéséhez és elkészítéséhez kell.

Szükség szerint ki kell egészíteni a vizsgálatokat speciális röntgenfelvételekkel.

A fogazat helyzeti eltérései:

A rendellenességek érinthetnek egyes fogakat, fogcsoportokat, ill. az alsó és felső állcsontot.

Fogszabályzás előtti fogtorlódás

Fogtorlódás:
A fogak nem férnek el a fogívben. A szuvasodás miatt károsodott vagy eltávolított tejfogak nem tartanak fenn elegendő helyet a maradó fogak számára, de létrejöhet örökletes alapon is.

 

Fogszabályzás előtti fogsor

Előbbre álló felső állcsont kifelé álló fogakkal:
Általában örökletes alapon, szájlégzés, ill. ujjszopás miatt jön létre.

 

 

Bulldogharapás:
Az alsó állcsont testének kóros megnövekedése. Kialakulásában örökletes tényezők játszanak szerepet.

 

Fogszabályzás előtti nyitott harapás

Nyitott harapás:
A fogsorok záródásakor bizonyos fogak vagy fogcsoportok nem érintkeznek. Általában fokozott ujjszopás és cumizás miatt jön létre, ritkán örökletes alapon.

 

Fogszabályzás előtti mélyharapás

Mélyharapás:
A felső elülső fogak nagymértékben fedik az alsó fogakat. Súlyos esetben az alsó elülső fogak a szájpadba harapnak.

 

Kezelési módszerek:

A kezelések történhetnek készülékkel, készülék nélkül (pl. fogeltávolítás, izomtorna), vagy kombináltan. A készülékek két fő csoportra oszthatók: kivehetők és rögzítettek.

Kivehető fogszabályzó készülék

Kivehető készülékek:
Ki- és behelyezését a beteg maga végzi. Viselésének időtartamát a kezelőorvos határozza meg. Fajtái: lemezes készülékek, aktivátorok, pitvarlemez, állsapka, arcív.

 

 

Pitvarlemez:
Szájpitvarban körbefutó vékony műanyag lemez. Egyik legkorábban alkalmazható fogszabályozási eljárás. Az ujjszopásról történő leszoktatásra, vagy az ujjszopás következtében a tejfogakban kialakult rendellenességek kezelésére szolgál.

 

Rögzített fogszabályzó készülék

Rögzített készülékek:
A behelyezést, állítást, levételét a kezelőorvos végzi. Minden mozgatásra szánt fogra gyűrű vagy zár van felragasztva, amelynek zárjaiba speciálisan hajlított drótív kapcsolódik.

 

 

Foghúzásos kezelés:
Esztétikus rögzített fogszabályzó készülék Fogszabályozási okokból egyes fogat, fogakat szükség esetén el kell távolítani.

 

 

Retenció:
Az elért eredmények megtartása. ez csak úgy lehetséges, hogy a fogmozgatások befejezése után is hordani kell a készüléket az orvos által meghatározott ideig.

 

Fogápolás a fogszabályozó kezelés alatt

Fogálpolás Ilyenkor még alaposabban kell fogat mosni, mivel a készülék egyes elemei kedveznek a lepedék megtapadásának. Minden étkezés után követelmény a fogtisztítás. De csak helyes fogmosási technika biztosítja a kifogástalan szájhigiéniát.

A speciálisan kialakított fogkefék hatékonyabban tisztítják a rendellenesen álló fogakat és a felragasztott fogszabályozó készülékek elemei miatt nehezen hozzáférhető területeket is.

Ajánlott legalább kéthavonként cserélni a fogkefét. fluorid tartalmú fogkrémek és hetenkénti elmex-zselés bedörzsölés megnöveli a fogzománc ellenálló képességét.

Fontos segédeszközök a fogtisztításhoz: szájzuhany, fogselyem, fogtisztító kefe. Ezek természetesen a fogmosást nem pótolják, csak kiegészítik.

A kivehető készülékek ápolása és tárolása: naponta fogkefével kell tisztítani és fogszabályozó-tisztító tablettás oldatban tíz percig áztatni. A készülék tárolására legalkalmasabb egy kisméretű perforált doboz.

A megelőzés módjai:

Alapvető fontosságú a kisgyermekek testi fejlődésének biztosítása, helyes táplálása, a szájlégző (gátolt orrlégzésű) gyermekkel szakorvos felkeresése, a rossz szokások (cumizás, ujjszopás) megszüntetése. Törekedni kell arra, hogy a gyermeket erről mihamarabb leszoktassuk, rábeszéléssel, türelemmel. A leszokást elősegítjük fogszabályozó készülék segítségével is.

Fontos a tejfogak korai eltávolításának elkerülése. Vannak olyan rendellenességek, melyek kezelését korán, óvodás korban el kell kezdeni. Ilyen pl. a keresztharapás.

A gyermek feladatai:
  • A fogszabályozó készüléket az orvos által előírt módon kell használni.
  • A kezelőorvos által meghatározott időközönként meg kell jelenni az ellenőrző vizsgálaton.
  • Ha bármilyen rendellenességet tapasztal a készülék viselésekor, soron kívül fogszabályozó szakorvoshoz kell fordulni.